We Are Family

Wat beweegt iemand, welke gewoontes heeft ie, wat gaat er in zijn hoofd om, wat is zijn toestand in het hier en nu. Het zijn vragen die mij bezighouden als ik medemensen ontmoet. Dierbaren, collega’s, cliënten, onbekenden. Thuis, op straat, in mijn praktijk, onderweg. Vaak raak ik in gesprek en worden vragen beantwoord, verhalen verteld. Soms is de gelegenheid er niet om dichterbij te komen. Dan is het een ontmoeten op afstand. Dan raak ik geïnspireerd door hoe iemand beweegt, wat iemand uitstraalt. Dan raak ik nieuwsgierig en geef ik geef ik de antwoorden zelf, vul ik in, vanuit mijn eigen perspectief en projectie. Dan dicht ik mensen eigenschappen en gedachtes toe. Dan vorm ik een beeld van iemands achtergrond, z’n wortels, z’n nest, z’n privé- en werkende leven, z’n kijk op de wereld. Zo ontstaan personages die hun eigen leven gaan leiden.


1. Julia was highly surprized about the amount of foam. 2. The water was up to Sheila’s neck. 3. Coloring Carol. 4. Angela was always willing to share her insights. 5. Henry was an open book. 6. It’s complicated… [sigh]. 7. Mary was speechless ever since. 8. Proud Mary. 9. Khaled was having a brainwave. 10. Goldilocks. 11. People call me the space cowboy. 12. Ella couldn’t get that trumpet outta her head. 13. Anonymous. 14. Blue eyes do count. 15. Elisabeth was really confused. 16. Cross stich was her middle name. 17. For sure, Mathew did not have any limiting beliefs or patterns. 18. Madeleine could perfectly manage everthing by herself. 19. Elsa wallflower.

Voor Pakje Kunst maakte ik een serie personages. Ze werden familieleden van elkaar. En van mijzelf. Wat we met elkaar gemeen hebben? We zijn kwetsbaar, hebben onze eigenaardigheden, verlangens, ongemakken. En onze gein, kracht, levenslust. Kortom: we zijn menselijk. We zijn een.

Bekenden en onbekenden trokken een Pakje Kunst uit de Pakje Kunst-automaat, niet wetend wie ze in huis zouden halen. Zo hebben de portretten, de personages allemaal een nieuw thuis gevonden. Ik denk dat het goed is.

Materiaal: gouache, kleurpotlood en markers op karton.